VEGOLASAGNE MED HET OSTSÅS
INGREDIENSER:

Färssåsen:

  • 2 dl röda torra linser
  • 1/2-1 purjolök (beroende på hur stor purjolöken är)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Flytande matfettsblandning/ rapsolja för stekning
  • 300-400g vegofärs
  • 5-6 dl vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1-2 dl hackad färsk basilika
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • Ca 1 tsk paprikapulver
  • Ca 1 tsk umamikrydda
  • 2-3 msk ketchup
  • Salt
  • Peppar

Ostsås:

  • 1/2 förpackning (ca 165g) Kavli mjukost Hot Jalapeno
  • 3 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk iKaffe)

 

  • 12 lasagneplattor
  • 1-2 dl riven ost 12%
GÖR SÅHÄR:
  1. Blötlägg linserna minst 2 h före tillagning och skölj sen noga av dem under rinnande vatten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Börja med att göra färssåsen genom att hacka purjolök och pressa vitlök, fräs i flytande matfettsblandning/rapsolja
  4. Tillsätt linser, vatten, buljongtärningar och krossade tomater. Låt koka upp och sänk sedan ner värmen.
  5. Tillsätt vegofärs och övriga ingredienser för färssåsen och låt koka ihop 10-15 min. Smaka av och tillsätt ev mer krydda efter eget tycke.
  6. Blanda ihop ingredienserna till ostsåsen, blanda väl.
  7. Ta sedan en ugnsfast form och lägg plattor i botten, lägg sedan ett lager färssås och häll sedan på ett lager ostsås (ca 1 dl färdig sås i mellanlagerna)
  8. Avsluta med lasagneplattor överst, häll på resterande ostsås och toppa sist med lite riven ost.
  9. Tillaga i ugnen 30-40 min, känn med en sticka så att lasagneplattorna är klara.
  10. Servera gärna med en sallad och njut av denna goda lasagne!