NATURLIGT = NYTTIGT. ELLER!?

För det första, vad innebär nyttigt? För vem är det nyttigt? I vilken mängd är det nyttigt? Om vi tar jordnötssmör som ett exempel. Supernyttigt för MIG i en lagom MÄNGD. Dödligt för en jordnötsallergiker och inte bra för någon i en för stor mängd. Så vad som är nyttigt för vem är olika.

Vad som också är säkert är att bara för något är ”naturligt” så är det inte automatiskt ”nyttigt”. Ta t.ex. det gröna som kan bildas på potatis. Väldigt naturligt, men det är ett gift som kan göra oss sjuka. Vissa nötter innehåller naturligt aflatoxin som kan öka risken för levercancer. Så nej. Naturligt är inte automatiskt nyttigt.

Om det t.ex. står att en produkt är sötad med ”naturlig” sötma. Luras inte! Vänd och kolla på förpackningen. I vissa fall kan det stå att ett livsmedel bara är sötat med naturlig sötma och så vänder man på förpackningen och den första sötningen är RÅSOCKER. Det tas upp i kroppen exakt likadant som vanligt vitt socker. Naturligt eller ej. Kroppen kan tyvärr inte skilja på det.

Sen givetvis är det mesta naturliga bra. Som t.ex är ju potatis i sin naturliga form bättre än pommes. Frukt i sin naturliga form är bättre än frukt i juice eller sylt osv.

MEN! Jag vill bara upplysa er för att ni inte ska bli lurade! NATURLIGT innebär inte alltid bättre. En chokladbit sötad med råsocker eller en chokladbit sötad med strösocker. Ja det är sak samma. Ät och njut av den choklad du tycker är godast och fokusera på en hälsosam helhet istället.

Fundera också på. Hur onaturligt är vanligt socker egentligen? Kommer ju från sockerbetan som växer i moder jord.  Fantastiskt i en lagom mängd och ohälsosamt i för stor mängd. Vi hamnar alltid i att det handlar om i vilken mängd man äter något. Allt men inte alltid mina vänner!