Låt oss prata om årets julkalender! Där tomten tvingas gå på diet med äckliga gröna smoothies och har förbud mot pepparkakor och lussebullar. Där tomten hetsäter pepparkakor, skumtomtar och lussebullar när han mår psykiskt dåligt. Är det verkligen detta vi vill lära våra barn om mat? Ja det är ju trots allt mest barn som tittar, plus jag då. Ska vi verkligen förmedla att hälsosam mat är äckliga smoothies, att när man går på diet är det förbjudet med lussebullar och när man mår dåligt så hetsäter man godis… NEEEEJ!!! Det här är ju det sista våra barn bör lära sig om mat!? KOM IGEN!! Vi måste väl ha kommit längre än såhär!? Strikta dieter och förbud är det sista som hälsosam mat ska handla om!! Vi vill ju lära våra barn:
1. Att hälsosam mat är gott!!
2. Att mat inte ska handla om dieter och förbud!! 3. Att mat och godis inte ska tas till som tröst!!
4. Att mat ska ge oss glädje och energi!!
5. Att man inte behöver dricka äckliga gröna smoothies för att vara hälsosam!! Man måste inte heller avstå godsaker för att vara hälsosam!! Att vara hälsosam handlar om en BALANS mellan GOD hälsosam mat och godsaker. Inga förbud, inga dieter. Mat ska förmedla glädje och energi, inget annat!

Överlag tycker jag att årets julkalender är mysig och rolig, men hur mat skildras gillar jag som dietist inte!

MVH, dietist som vill sprida matglädje och kärlek❤️