Kalorier, vad är det egentligen?

Kalorier klingar ofta negativt hos många och många är rädda för kalorier. Med vad är egentligen kalorier? Här tänkte jag att vi ska  reda ut vad kalorier är och försöka ta bort negativa associationer kring kalorier. Kalorier är ENERGI och kalorier är livsviktigt för oss, utan kalorier dör vi. Vi får kalorier från alla olika livsmedel och alla livsmedel innehåller olika mängd kalorier per volym. Hur mycket kalorier det är i ett livsmedel avgör inte om det är bra för oss eller inte. T.e.x. så är rapsolja det mest kaloririka som finns men också otroligt hälsosamt för oss – i en lagom mängd. Däremot finns det livsmedel som innehåller mycket kalorier per volym som inte är särskilt bra för oss, som godis, bakverk, glass, chips, snabbmat osv. Men det beror inte just på mängden kalorier utan på att de innehåller sämre kalorier som t.ex. socker och mättat fett. Livsmedel som grönsaker, frukt och rotfrukter innehåller mindre kalorier per volym och kalorierna vi får därifrån är bra och näringsrika.


Jag skriver inte det här för att ni ska börja räkna kalorier, jag skriver detta för att öka en medvetenhet om vad vi stoppar i oss. En medvetenhet som ska göra det enklare att välja hälsosamma livsmedel och få i sig en lagom mängd energi. För tyvärr är det ett av våra största problem idag – att många får i sig för mycket energi, vilket kan leda till övervikt som i sin tur ger en ökad risk för olika sjukdomar. Så trots allt är det viktigt att öka en medvetenhet angående kalorier utan att det ska klinga negativt.

Så jag vill att vi tillsammans ska försöka ta bort de negativa tankarna kring kalorier och istället älska kalorier för att det är det som ger oss energi? Ät en lagom mängd kalorier för dig och tänk för tusan inte att kalorier är något negativt. Kalorier ska GE energi och inte TA tankar och energi ifrån dig. Kalorier är bara bra för dig, om det äts i en lagom mängd och om man väljer bra och näringsrika kalorier.