Dessa två tallrikar innehåller samma mängd energi/kalorier. 225 gram broccoli och 1 msk (15 gram) kall bearnaisesås. Lika mycket energi men stor skillnad i vikt och volym. Broccolin ger stor volym i magen som ger en mättnadskänsla. Såsen slinker ner enkelt utan att ge volym och ofta inte så mycket mättnad. Broccolin innehåller viktiga näringsämnen och fibrer. Såsen innehåller mest rapsolja vilket är rikt på omega 3 och är ett väldigt hälsosamt fett för oss. Alltså är båda dessa livsmedel bra livsmedel och inget behöver utesluta det andra. Men beroende på dina mål kan du här göra ett val. Om du kämpar med att gå upp i vikt kan du med fördel äta mer av såsen och inte fylla upp magen med för mycket grönsaker som gör dig mätt men inte ger så mycket energi.
För dig som kämpar med en viktnedgång är det däremot fördelaktigt att fylla magen med mycket grönsaker som ger dig mättnad men inte så mycket energi och istället minska på den energirika såsen. Inget behöver som sagt utesluta det andra. Alla kan äta av allt, det handlar om MÄNGDEN! Har du inget specifikt mål kan du äta en lagom mängd av båda. Lagom är bäst när det gäller mat!