INGREDIENSER:
  • 3 dl torkade röda linser
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk rapsolja
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl gräddmjölk eller liknande
  • 6-8 dl vatten
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 1-2 tsk basilika
  • Salt
  • Peppar
GÖR SÅHÄR:
  1. Skär lök och vitlök i bitar (behöver inte vara så noga för allt ska mixas sen)
  2. Fräs lök och vitlök i rapsolja tillsammans med tomatpuré, basilika och paprikapulver.
  3. Tillsätt linser, vatten, buljong och krossade tomater. Låt puttra tills linserna är mjuka.
  4. Tillsätt sedan gräddmjölk/valfri mjölk och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer vatten om du tycker den är för tjock i konsistensen.
  5. Servera med rostade solroskärnor och fullkornsbröd vid sidan.
Kommentar från Stina:

Varje gång du äter baljväxter som linser, kikärtor eller bönor så kan du tänka på att servera det med någon form av spannmål, som t.ex. fullkornsbröd, pasta, matvete eller bulgur. För att när du kombinerar baljväxter och spannmål så ser du till att du får i dig fullvärdigt protein, som du inte får om du bara äter det ena eller det andra.