INGREDIENSER:
  • 250g Quornfärs
  • 250g aubergine
  • 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • 400g krossade tomater
  • Salt
  • Peppar
  • 9 st lasagneplattor
  • SÅS:
  • 3 msk flytande margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl lättmjölk
  • 1 dl riven mager ost
GÖR SÅHÄR:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med färssåsen genom att skära aubergine i små tärningar, hacka lök och pressa vitlök. Fräs i en stekpanna med rapsolja
  3. Tillsätt sedan tomatpuré, fond, kryddor och vatten. Låt puttra en stund.
  4. Tillsätt krossade tomater och Quornfärs. Låt koka ihop 5-10 min.
  5. Gör den vita såsen genom att värma upp matfettet, rör i mjölet och tillsätt mjölk efter hand under vispning.
  6. Låt koka ihop ca 5 min och smaka av med salt och peppar.
  7. Varva sedan lasagneplattor, färssås och vit sås i en ugnssäker form. Avsluta med vit sås och toppa med riven ost.
  8. Tillaga i mitten a ugnen 30-40 minuter.
  9. Servera med en stor fräsch sallad.
Kommentar från Stina:

Till skillnad från vanlig lasagne så har jag i det här receptet bytt mot magrare mejeriprodukter som lättmjölk och mager ost. Det har jag gjort dels för att minska på andelen mättat fett och dels för att minska på energiinnehållet. Genom att välja vegetarisk färs och dessutom byta halva delen färs mot aubergine så får vi mer fibrer och ännu mindre andel mättat fett, som vi annars får från t.ex. blandfärs.